Black creek pioneer village

Ellinors skola var på utflykt med matsäck och hyrbuss. Skillnaden nu var att man fick packa matsäcken själv.. men nästan som man var liten ändå!
Vi åkte till ett ställe som ligger ungefär 40 minuter från där vi bor. Det är en stad med hus som människorna som emigrerade hit från Skottland, England, Irland osv bodde i. Vissa hus var hitflyttande från andra ställen men alla hus var riktiga och gamla. De hade byggt upp det som en liten by med allt från tandläkare till smed till tryckeri. Mycket fint. De som jobbar där bakade bröd med recept från den svartvita tiden och klädde sig självklart i "rätt" kläder.
Vi hade en guide så vi fick prova många saker! Nu var det dekorerat för jul. Jultraditionerna är mestadels från Storbritannien eftersom människorna som bodde där var därifrån.
En kvinna satt och spann i ett hus. De berättade att kvinnan fick spinna i 12 timmar för att sedan kunna sticka ett par strumpor. Tänk vilken tid hon får spinna för att göra en kofta!
Här var vi hos sömmerskan, även om det inte är glasklart. Kvinnorna tog ofta med sig fjolårets klänning till sömmerskan och bad henne göra lite justeringar så den skulle vara "ny" året efter.
Här har vi tryckeriet. Maskinen vi fick prova att trycka med kunde trycka 200 papper i timmen. Maskinen som är i förgrunden i mitten kunde trycka upp till 800 papper i timmen, men den kunde inte trycka större än ett litet a4.
Det är väl värt ett besök denna gamla stad/by.

Kommentarer
Postat av: Mammii

Låter lite som Fredriksdal. Verkligen fina bilder.

Kram kram Mammii

2010-11-26 @ 10:54:46
Postat av: Mam

Det verkade spännande och håller med, jätte fina bilder! Kram mam Solveig

2010-11-26 @ 13:06:24
Postat av: Sara

ja, precis som Fredriksdal! Vad mysigt med sånt där gammalt, det gillar jag :)

2010-11-26 @ 23:35:32
URL: http://sara-margareta.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0