Cavalcade of lights

Igår, lördag, skulle granen tändas i Toronto. Där var vi.
Här har vi granen.
Det var fyrverkerishow, de hade gjort så att raketerna var i takt med musiken, lite fräckt! Där var också akrobater, det var supercoolt. Missade att ta bild på akrobaterna tyvärr och fyrverkeriet filmade vi och jag vet inte hur man lägger in en film här.
Nu har Jimmy åkt till Thomasville. Han kommer hem på tisdag! Det är tomt här hemma nu! Tur det bara är två dagar! Idag ska jag gå på tomteparad! Efteråt ska jag handla lite julklappar!

Snön har intagit stan!

Nu har vi också fått snö, dessvärre är det sån snö som inte kommer stanna så länge! Men lyssna på julmusik och dricka ett juligt te och se snön falla ger i alla fall en illusion om att det kommer vara snö som stannar.
Det är säkert två millimeter snö, om man avrundar uppåt!
Vår balkong fick också lite snö!
Idag ska vi åka in till Toronto, de ska ha den officiella tändningen av julgranen. Det ska tydligen vara jättehäftigt för det ska vara fyrverkeriet och akrobater och lite show av det hela. Ni får se i morgon helt enkelt!
I morgon, söndag, åker Jimmy till USA i två dagar. Han ska åka dit och jobba. Ellinor får vara kvar hemma och hålla ställningarna och träna det sista på pjäsen de ska göra i skolan, En julsaga av Charles Dickens, en riktig klassiker med andra ord.

Black creek pioneer village

Ellinors skola var på utflykt med matsäck och hyrbuss. Skillnaden nu var att man fick packa matsäcken själv.. men nästan som man var liten ändå!
Vi åkte till ett ställe som ligger ungefär 40 minuter från där vi bor. Det är en stad med hus som människorna som emigrerade hit från Skottland, England, Irland osv bodde i. Vissa hus var hitflyttande från andra ställen men alla hus var riktiga och gamla. De hade byggt upp det som en liten by med allt från tandläkare till smed till tryckeri. Mycket fint. De som jobbar där bakade bröd med recept från den svartvita tiden och klädde sig självklart i "rätt" kläder.
Vi hade en guide så vi fick prova många saker! Nu var det dekorerat för jul. Jultraditionerna är mestadels från Storbritannien eftersom människorna som bodde där var därifrån.
En kvinna satt och spann i ett hus. De berättade att kvinnan fick spinna i 12 timmar för att sedan kunna sticka ett par strumpor. Tänk vilken tid hon får spinna för att göra en kofta!
Här var vi hos sömmerskan, även om det inte är glasklart. Kvinnorna tog ofta med sig fjolårets klänning till sömmerskan och bad henne göra lite justeringar så den skulle vara "ny" året efter.
Här har vi tryckeriet. Maskinen vi fick prova att trycka med kunde trycka 200 papper i timmen. Maskinen som är i förgrunden i mitten kunde trycka upp till 800 papper i timmen, men den kunde inte trycka större än ett litet a4.
Det är väl värt ett besök denna gamla stad/by.

Toronto

Idag, lördag har vi varit i Toronto nästan hela dagen. På morgonen innan vi åkte dit hann vi med en snabb vända på biblioteket!
Bussen till Toronto tar bara 40-45 minuter snabbt och billigt! 5 dollar enkel väg! Det var svensk julmarknad. I "Toronto kommun" (GTA - Greater Toronto Area heter det här) bor det ca 3000 svenskar! Så som ni säkert förstår var det tjockt med svenskar som festade loss på Glögg, pepparkakor och lussebullar. Man kunde också köpa Abba´s sill, Zoegas, Knäckebröd och allt annat som är livsuppehållande för svenskar! Efter det gick vi en tur på standens gator och torg. Ett shoppingcenter hade en julgran som var säkert 8-10 meter hög fylld med Zwarovskikristaller! Det var 20 000 stycken i den!
Vi hittade kebab som lunch! Det var det första stället i detta land vi sett kebab och oj vad gott det var. Konstigt att detta snabbmatslandet inte förstått det här med kebab...vi får kanske öppna en kebaberia här? (nej tack). Toronto var faktiskt inte så julig som vi trodde det skulle vara vid denna tid på året. Mindre än Helsingborg! Fast när det väl var något julpynt/utsmyckning så var det ordentligt!

Födelsedag

Igår var det Ellinors födelsedag. Dagen började med havregrynsgröt och paket på sängen. I skolan själv klasskompisarna, jag fick en "take-away"mugg och ett superfint kort. På kvällen åkte vi till Montanas och åt Ribs! Smaskigt värre. Väl hemma kom vi in i någon slags matkoma så vi spelade ett snabbt parti Monopol som jag fick av Jimmy, sen sov vi gott!
Tack alla som uppvaktade mig på något sätt!

Foggy days..

Utsikt utan dimma (några dagar sedan):
Utsikt med dimma (idag):
Idag kommer Jimmys chef och hans fru och äter middag hos oss. Det blir Paj och Varma Hallon med glass! Det är bra att ha gäster ibland för då ser man till att få det städat ordentligt:) Igår slutade en tjej i Ellinors klass så som avsked åkte vi till en klubb som heter My Appartment! Det var ganska trevligt!

Oj vad vi kokar!

Lördagens bravader med potatisgratäng och en köttbit.
Vissa fick nästan sätta livet till för matens skull!
Söndagens bravader:

"chili" Jimmy blev bjuden på det en dag på jobbet och tyckte det var gott.
Bakar våra första Cupcakes!

Svenska kyrkan i Toronto

Idag åkte vi till Svenska kyrkan i Toronto för att träffa Ellinors om än lite avlägsna släktingar! (Ellinors farfars kusin) Det var jättetrevligt! Även fast vi sänkte medelåldern där ganska mycket var det trevligt! Det var julbasar. Det såldes knäckebröd och Zoegas och allt som hör till Sverige! Ellinors slänktingar var ganska enkla att prata med även om det var en åldersskillnad på ca 55 år! Där var nog ca 100 svenskar under samma tak! Konstigt nog pratade de många engelska med varandra, vissa hade kanadensisk fru/man så de också kunde få vara med i samtalet! Vi ska träffa dem fler gånger!
Laserdome igår var roligt och svettigt! Efter vi hade spelat klart åkte vi till en bar precis vid oss. Där satt vi och snackade och hade roligt tills vi kände oss färdiga. Jimmy kom tvåa från början och Ellinor kom tvåa från slutet. Men det var roligt ändå!

Laser quest

Så heter Laserdome i detta landet!
Idag ska vi spela Laserdome/quest med nästan alla från Ellinors skola! Det ska bli roligt! efteråt ska vi åka till en Bar som ligger precis där vi bor! Det blir super!
Helgen bjuder för övrigt på ett besök till Svenska kyrkan där vi ska träffa en del av Ellinors släkt! Det ska bli roligt!
Vintern har nog börjat ta mer och mer plats, det är bara några grader på morgonen och det är så där krispigt i luften som det är på vintern!

RSS 2.0